OLYMPOS ETEKLERİNDEKİ ÇAMYUVA KEMER




Olimpos’un eteklerinde yer alan Kemer Çamyuva beldesi, cazibesiyle gezginleri kendine çekmeyi sürdürüyor. 

Güneşli bir günde denizde sırtüstü süzülürken bakışlarınız kaçınılmaz olarak görkemli Tahtalı Dağı-Olympos’a çevrilir. Olympos teleferik istasyonunun taçlandırdığı zirvesi 2.365 metreyle Türkiye’nin denize yakın en yüksek zirvesidir. 

Yeri gelmişken bir mit ve doğa hikayesi anımsayalım ki Çamyuva Beldesinin önemi ortaya çıksın. Tüm tanrıların babası olan kudretli Zeus’un, siz yüzerken gökyüzüne şimşekler fırlattığını hayal edin.  

Tahtalı Dağı’nda Zeus ve kraliçesi Hera bir zamanlar göksel bir saraya hükmetmişlerdi. Onların ilahi soyları, rüzgârın güçlerine dair fısıltıları taşıdığı dağlarda yankılanıyordu. 

Zeus’un meskeninden çok da uzak olmayan bir yerde deniz tanrısı Poseidon hüküm sürüyordu. Hakimiyeti hem karaya hem de okyanusa uzanıyordu ki bu, hesaba katılması gereken bir güçtü. Siz suda yüzerken, belki de Poseidon’un üç çatallı mızrağı dalgaların altında hareket ederek size onun varlığını hatırlatıyor olabilir. 

Olympos adı bile Antik yankıları çağrıştırıyor. Yunan mitolojisinde Olympos “Büyük Dağ” anlamına geliyordu. Dünya çapında yirmiden fazla zirve bu adı taşıyor, ancak hiçbiri kuzeydoğu Yunanistan’daki tanrıların efsanevi evi olan Teselya zirvesi kadar büyük değildi. 

Tahtalı Dağı da bir zamanlar bu ilahi unvanı taşıyor, maceracılar ve kampçılar için bir sığınak sunuyordu. Oksijen bakımından zengin havası ruhu dinlendiriyor ve panoramik manzaralar oldukça büyüleyicidir. Mutlaka görmelisiniz. 

Tırmanmaya meraklı değilseniz korkmayın; dünyanın en uzun teleferiği, Olympos Teleferik sizi sadece 10 dakikada zirveye çıkaracaktır. Oradan deniz, masmavi ve altın rengi bir tuval gibi önünüze uzanıyor olacaktır. Tahtalı zirvesi yıl boyunca farklı mantolara bürünür. İlkbaharda Sahra rüzgarları onu kırmızımsı bir renkle kaplarken, kış onu kar ve buzla kaplar.  

Zirve çok geniş olmasa da tüm hava koşullarına açık durumdadır. Bulutlar çoğu zaman onu kucaklar ve onu bütün gizemiyle örter. İster dağcı olun ister hayalperest, Tahtalı Dağı sizi evcilleşmemiş güzelliğine tanık olmaya davet ediyor. 

Denizde süzülürken Zeus’un fırtınalı ruh hallerini ve Poseidon’un derin kahkahalarının çağlar boyunca yankılandığını hayal edin. 

Sevgili gezgin, unutma lütfen… Çamyuva sadece bir yer değil, yaşanmayı bekleyen bir deneyimdir. Yolculuğunuz mucizelerle ve kolaylıklarla dolu olsun. 

 


2 Eylül 2013, Çamyuva Kemer… 

Kemer Çamyuva’ da, denizde sırtüstü yüzerken, ne zaman kıyıya baksam Tahtalı Dağları ile zirvedeki teleferik istasyonunu görüyor, Homeros’un İlyada ve Odisse adlı yapıtı, Yunanistan ile birlikte Tanrılar tanrısı Zeus ve Olympos karşıma çıkıyor.  

Beydağları Milli Parkının Tahtalı Dağındaki Olympos’ta; Zeus karısı Hera ve geniş hanedanlığına ait tanrı ve yarı tanrının hüküm sürdürdüğü bir sarayın bulunduğuna dair tarihi inanç ve anlatımlar okumuştum. 

Tahtalı Dağının zirvesinde güçlü fırtına cepheleri ve ürkütücü yıldırımlar ile sergilenen muazzam bir doğa olayına tanıklık edenlerin, eski çağ insanları ile empati kurması çok doğaldır. Ben de zihnimde tüm tanrıların babası olan Zeus’un sinirli ve hoşnutsuz halini yıldırımlar salarak bildirmesini hayal etmiştim sırt üstü yüzerken. 

Zeus’un kudretli kardeşi Deniz Tanrısı Poseidon’un burada da hüküm sürdüğü, deniz ve yeryüzü güçlerinin hakimi olduğunu okumuştum. 



Tahtalı Dağı ve Olympos… 2365 metre yüksekliği ile Türkiye’nin denize yakın en yüksek dağı Tahtalı, antik çağda Tanrılar Dağı’ydı. Mitolojide Olympos olarak adlandırılan bu muhteşem dağ, Beydağları Milli Parkı’nın en yüksek dağıdır. Antalya ile Finike arasında, tahtına kurulmuş tanrısal bir kral gibi Akdeniz’i gözetlemekte ve kollamaktadır. 

 “Olympos” kelimesinin eski Yunanca ‘da “Ulu Dağ” anlamına geldiğine inanılmaktadır.  Dünya üzerinde yirmiden fazla dağ ve tepe bu adı taşımaktadır. Bazılarının yakınlarındaki kasaba ve şehirler de bu adı almıştır. Bu tepelerin en ünlüsü, Yunanistan’ın kuzey doğusunda bulunan, eski Yunan tanrılarının evi sayılan, Thessalian tepesidir. 



Tırmanış, yürüyüş gibi sporların da yapıldığı Kemer Çamyuva‘ daki Olympos Dağı kampçıların da uğrak yerleri arasında yer almaktadır. Bol oksijeni ile rahatlatıcı olan havası adeta tabiatla tedavi edecek düzeydedir. Muhteşem manzarası ve doğal güzellikleri ile insanı büyüleyen Olympos Dağı görülmeye değecek en önemli yerlerden biridir. 

Diğer taraftan, kampçı ve dağcı yönünüz yoksa teleferiği tercih etmelisiniz. Dünyanın en uzun teleferiği olan ”Olympos Teleferik” ile 10 dakikada dağın zirvesine ulaşırsınız. Onun denize yakınlığı, kendisini denizciler için uzaktan görülebilir kılmaktadır. 



Dağın zirvesi kasım ayından, bazen, haziran ayına kadar kar ve buzla kaplıdır. İlkbaharda Sahra rüzgârlarının tozlarıyla kırmızı kahverengine dönüşür. Tahtalının ana doruğu çok geniş değil. Üstelik hemen her türlü hava akımına açık… Hava koşulları ne olursa olsun ayrıcalıklı haller dışında bir bulut tabakasının dağı çevrelediği görülecektir. Yazları bulutlar dolayısıyla sıkça görünmez olur. Denize yakınlığından olsa gerek, en güneşli günlerde başka dağların etrafında bulut bulunmaz, fakat Tahtalının çevresinde bulunur. Dağa tırmananların gözlemlerine göre, yaklaşık 1900 metre yükseklikte bitkisiz bölge başlar. Bütün bunlara rağmen, Olympos tanrısal bir dağdan fazla özelliklere sahiptir. Eşsiz hayvan varlığı olarak bilinen fauna ve bitki varlığı olarak bilinen florası ile serüven dolu ismini taşıdığı ” Olympos, Beydağları Milli Parkı” bütün Cennetvari özellikleri kendinde toplar. 



Zengin biyolojik çeşitlilik, epik ve jeomorfolojik oluşumlar parkın görülmeye değer doğal ve jeolojik güzellikleridir. Göynük Kanyonu, Kesme Boğazı, Beldibi Kanyonu ve cadı kazanları bunlar arasında sayılabilir. Deniz seviyesinden itibaren 2365 metrelik yükselti farklılığı, Milli Parka, değişik bakı özelliği ile zengin biyolojik çeşitlilik kazandırır. 

Akdeniz Bölgesi’nin bütün iklim tipinin bitki topluluklarını sergileyen bitki örtüsü, deniz kıyısında kızılçamlar ile başlar, yükseldikçe karaçam ve 1000 metrenin üstünde ardıç, sedir ağaçları görülür. Park sınırları içinde 865’ e yakın bitki türü ve bunların içinde de 25 adedi bölge endemik bitkilerinden olup sadece bu bölgede yetişmektedir. Milli Parkta yaban keçisi, şah kartal, vaşak, karakulak, kurt gibi ender memeli türlerin yanı sıra Türkiye’de bulunan 465 kuş türünün 72 adedi bu bölgede barınmaktadır. Ayrıca burada 3 tür endemik kelebek yer almaktadır. 



Antik Çağ’daki adı ”Olympos” olan en yüksek dağımızın Tahtalı olması da ilginçtir. Bu dağ ve yamaçları, göçmen kuşlardan olan ”dağ güvercinleri” için konaklama yeri olarak biliniyor. Kuzeyden, kalabalık sürüler halinde gelen dağ güvercinlerinin en sevdikleri ve dinlendikleri yerdir Olympos’un etekleri. Dağ güvercinleri, yerli halk tarafından ”Tahtalı” olarak bilindiğinden, dağın eteklerinde kurulan yerleşim yerlerinden bazıları da tahtalı olarak bilinmektedir. Mitolojideki Olympos Dağı olmuş böylelikle Tahtalı Dağı. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder