LİKYA ANTİK KENTİ KALKAN
Özenle korunan Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Kalkan'ı merkez seçen gezginler, yaklaşık 50 km yarıçaplı bir çember içinde UNESCO tarafından dünya mirası olarak tescillenmiş antik şehirleri kolaylıkla ziyaret etmektedirler.
Stratejik konumu nedeniyle her dönem dikkat çekmiş olan Kalkan, Işık Ülkesi Likya’nın tam merkezinde bulunmaktadır.
Kalkan’ın 7 km güney-doğusunda ünlü Kaputaş Plajı, 25 km doğusunda Kaş, 55 km doğusunda Üçağız (Kekova), 80 km doğusunda Demre ve Myra Antik Kenti karşımıza çıkar.
Kalkan’ın 18 km batısında Patara Antik Kenti ile dünyaca ünlü ve ülkemizin en uzun plajı Patara, 22 km kuzey-batısında UNESCO tarafından korumaya alınmış Antik Ksantos Şehri, 28 km kuzey-batısında UNESCO Dünya Mirası listesinde olan Letoon Antik Kenti, 80 km kuzeyinde de Fethiye ve Ölüdeniz bulunmaktadır.
Ayrıca Saklıkent Kanyonu, Mavi Mağara, Bezirgân Yaylası ve Gömbe Yaylası Kalkan Çevresinde yer alan önemli doğal güzelliklerdendir.
Kalkan, 1920 yılına kadar, “güzel yer” anlamına gelen “Kalamaki” adıyla anılan bir Rum balıkçı köyüydü. Mübadeleden önce Türkler ve Rumlar bir arada yaşardı. O günlerden geriye kalan köyün kilisesi bugün cami olarak kullanılmaktadır.
Yılın 300 günü güneşli olan Kalkan’da en sıcak günlerde dahi nem oranı rahatsız edici limitlerin üstünde değildir. Kaldığımız bir hafta içinde yaşayarak öyle olduğunu öğrendik.
Eski dönemlerden günümüze değin deniz ulaşımının sağlanabildiği bölgenin doğal koylarından bir tanesine sahip olan kalkan, balıkçı barınağı ve küçük bir yat limanına da sahiptir.
Kalkan’da ücretsiz bir halk plajı bulunmakta olup, şezlong ve şemsiye kiralama imkanı bulunmaktadır. Bunların dışında, Club Patara Evleri’nde olduğu gibi, birçok özel plaj da Kalkan Koyu çevresinde yer alır.
Aslında, Kalkan’ın her yerinden denize girilebilme olanağı olmakla birlikte, kayalık yapısı ile, Kalkan Koyları kumsalı seven misafirlere pek hitap etmeyebilir.
Kalkan aynı zamanda ünlü Club Patara Evleri’nin kurulduğu yer. Türkiye’nin ünlü mimarlarından Turhan Kâşo, tarafından 1993 yılında tamamlanan Club Patara 250 villa ve 60 odadan oluşan bir resort.
Özelliği, bulunduğu doğa ile son derece uyumlu mimarisi. Yuvarlak yapısı, doğal taş dokusu ve bolca yeşillik ve çiçekle bezenmiş peyzajı ve denize karşı muhteşem konumu ile bölgenin klasiklerinden biri haline gelmiş.
Kalkan, 14 Ekim 2017 Pazar…
13 Ekim 2017 Cumartesi günü saat 08,00’de Ankara’dan başlayan yolculuğumuz, yaklaşık 640 km yol aldıktan sonra, saat 16,45’te ulaştığımız Kalkan’da son buldu. Club Patara Evlerindeki 17 numaralı açık mutfaklı evimize yerleştik.
Oldukça büyük balkonumuz kartal yuvası gibi olup, Kalkan Koyunu kucaklamakta. Kalkan Koyu çevresindeki evler dağlık araziye Roma yarım daireli Amfi Tiyatroları görünümünde yerleşerek muhteşem bir manzaraya kavuşmuşlar.
Her santimetre karesi değerlendirilmiş olan Club Patara Evleri arazisi Amfi Tiyatronun doğu bölümünü oluşturacak şekilde yapılandırılmış.
Arazinin en üst konumundaki villalardan denize ulaşabilmek için yaklaşık 800 merdiven inmek gerekiyordu. Konutumuzdan 400 merdiven inerek denize ulaşabildik.
Merdivenler ve peyzaj öyle düzenlenmiş ki kendinizi bir masal diyarında zannediyorsunuz. Bu nedenle, indiğim 400 basamaklı merdivenler beni yormadığı gibi yaşamdan daha çok zevk almamı sağladı.
Ayrıca her 15 dakikada kalkan servis araçları da konuklarını tesisin plajına taşımaktaydı. Ancak ben her seferinde merdivenleri kullanmak istedim çevre düzenlemesinin tadını çıkarabilmek için.
Mavi Bayraklı Denizinin ve yaslandığı ormanların yeşilini birleştiren Kaş İlçesi’nin bir mahallesi olan Kalkan aranan bir tatil merkezidir.
İkinci vatan olarak kabul ettikleri Kalkan'a yerleşen İngilizler, turizmin şekillenmesine önemli katkıda bulunmuşlar. Bir çoğunun kendi evleri olup, yazın villa tipindeki evlerini yine İngilizlere kiraya vererek villa turizmi denen hareketi başlatmışlar.
Kalkan, Teke Yarımadası üzerinde bulunmaktadır. Akdeniz’e doğru uzanan yarımadalar arasındaki Teke, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginliği ile de insanları mıknatıs gibi kendine çekiyor.
Yarımada Antalya ile Fethiye arasında yarım daire şeklinde denize çıkıntı yapmıştır. Akdeniz’in kuşattığı bu çıkıntının Kuzeydoğu tarafını ortalama 1150 metre yüksekliği ile Beydağları, Kuzeyini Elmalı dağları Kuzeybatısını ise Akdağlar çevirmiştir
Yarımada Selçuklular döneminde bölgeye Teke Boyu Türkmenlerinin yerleştirilmesi ile Teke Yarımadası adını almıştır.
Eski adıyla ışık ülkesi Likya, aynı zamanda bölgedeki antik kentlerin oluşturduğu bir federasyon ve daha sonra da Roma İmparatorluğu’nun bir eyaletiydi.
Ünlü tarihçi Herodot, Kalkan ile ilgili olarak ‘’Dünyada yıldızlara en yakın yer’’ ifadesini kullanmıştır. Bu nedenle antik çağlarda Işık Ülkesi Likya olarak bilinmektedir. Zaten “Lyk” Likya dilinde ışık anlamındadır.
Kendilerini Likya ülkesinin vatandaşı sayan İngilizler kendilerini “Yeni Kalkanlılar” olarak tanımlamışlar. Bu tanımlamada haksız değiller. Kalkan’ın çehresini değiştiren, katma değer katan, vergi veren bir topluluk olmuşlar.
TUİK verilerine göre Antalya’da 55 bin yerleşik yabancı yaşıyor. 3 bin nüfuslu Kalkan’da ise 1000 İngiliz yerleşik duruma gelmiş. Öyle ki Kalkan adeta küçük bir Londra gibi. İngilizler Kalkan’da bugüne kadar 1500’den fazla mülk satın almış. Kimi villa, kimi köy evi, kimi de tarla satın almışlar…
Yorumlar
Yorum Gönder