BÜYÜKERŞEN İLE ÖZDEŞLEŞEN ESKİŞEHİR

 


Bazı şehirler, bir bakıma, kendilerini yeniden yaratanlar ile anılırlar. Gaudi'nin Barselona'sı, Salvador Dali'nin Figueres'i, Mevlana'nın Konya'sı...gibi. Eskişehir de Yılmaz Büyükerşen ile anılan şehirlerden biri olup, gezginlerin mutlaka görmesi gerekiyor.

Eskişehir; başta Porsuk Çayı ve Odun Pazarı Evleri olmak üzere, parklarından meydanlarına, köprülerinden oturma sıralarına kadar şehri donatan heykelleriyle ünlü büyülü bir şehir.

Modern bir gezgin olarak, Türkiye’de bu kadar sanatla iç içe yaşayan bir başka şehir daha görmedim. Öyle ki, içinde farklı ülke sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir Heykel Parkı bile var.

Eskişehir’in vizyoner Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen burayı heykel şehri yapmaya kendini o kadar adamış ki, şehirdeki 100 heykeli kendi elleriyle yapmış.

Sanatçı kişiliği ile de bilinen Başkan, hala fırsat buldukça belediyenin heykel atölyesine girip yeni eserler üretmiş. Belediye Başkanlığını bıraktıktan sonra daha da üretici bir kimlik kazanacağı kesin.

Eskişehir en az 6.000 yıl öncesine dayanan zengin bir tarihe sahiptir. M.Ö. 4000'li yıllardan itibaren şehir, ticari hayatı canlandıran Asurlu tüccarlar sayesinde hareketli bir ticaret merkezi olarak gelişmiştir.

Sakarya Nehri'nden Porsuk Nehri'ne kadar uzanan verimli topraklar, Eskişehir'in ilk yerleşmesinde ve gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

Hititler, M.Ö. 14. yüzyılda, Eskişehir merkezli güçlü bir devlet kurdu. Daha sonra Frigyalılar, Lidyalılar, Persler ve Büyük İskender'in imparatorlukları bölgeye hakim oldu.

Anadolu Selçuklu hükümdarları 1289 yılında Eskişehir'i Osman Gazi'ye devretti. Fatih Sultan Mehmet'in saltanatının ilk yıllarına kadar Ankara Beyliği'nin bir parçası olarak kaldı. 1451'den sonra Kütahya Beylerbeyliği' ne (Valilik) bağlandı.

Daha fazla bilgi için Mehmet Akıncı’nın AKINCI 944 (mehmetakinci.com.tr) web sitesini ziyaret   edebilirsiniz.


Bu özet tarihçeden sonra gezimize, şehre ayrı bir güzellik katan, Porsuk Çayı ve üzerindeki köprülerle başlayalım.

Porsuk Çayı, temizlik ve çevre düzenlemesiyle yeniden hayata dönmüş olup, nehirde gondol ve tekne turları da düzenlenmektedir.

Tasarımları Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan Porsuk Çayı Köprüleri, Eskişehir’in tarihi ve kültürel zenginliklerini yansıtan önemli simgelerden biridir.

Çevre düzenlemesiyle büyüleyici bir atmosfer sunan Porsuk Çayı, iki yakasına sıralanmış pastel renkli evlerin görüntülerini suyunda yansıyarak ortama masalımsı bir hava katar.

Eskişehir’in simgesi haline gelen bu köprüler, Rüyalar ve Âşıklar Kenti Venedik’i anımsatır.

Hamamyolu Caddesi, Eskişehir’in tarihini yansıtan önemli bir mekandır. Eskiden dere yatağı olan bu cadde, akasya, çam ve çınar ağaçlarıyla süslüdür.

Anadolu Selçuklu dönemine ait Alâeddin Camii'nin de içinde yer aldığı Yediler Parkı, kuşları ve güvercinleriyle ünlüdür. Burada dinlenip çay içebilirsiniz.

Yenilenmiş-restore edilmiş evleriyle ve barındırdığı müzeleriyle öne çıkan Eskişehir Odunpazarı Eskişehir'in büyüleyici tarihi bir ilçesidir.

Bu tarihi ahşap evler, belirli bir dönemin sosyal ve kültürel yaşamının bir kanıtıdır. Mimari benzersizlikleri, inşaatları sırasında kullanılan malzeme, teknik ve işçilikte yatmaktadır. Bu evler günümüzde artık yaygın olmayan bir teknolojiyi sergiliyor.


Odunpazarı Evleri'nin Yenileme Projesiyle, Safranbolu evleri gibi alternatif bir turizm merkezi haline getirilmesi amaçlanmıştı.

100'den fazla tarihi ev titizlikle restore ve kültür turizmine entegre edilmiş olup, örnek kentsel gelişim projeleriyle Avrupa'nın önde gelen finans kurumlarının takdirini kazanmıştır.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in tarihi ve kültürel zenginliklerini yansıtan önemli bir mekandır. Bu çarşı, 25 atölyesinde el sanatlarının üretildiği, sergilendiği ve satıldığı bir alan olarak hizmet vermektedir. Özellikle lületaşı ürünlerini görmek isteyenler için önemli bir durak haline gelmiştir.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in zengin kültürel mirasını keşfetmek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir noktadır.


Eskişehir’in tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için bu rotaları takip edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Mehmet Akıncı’nın,

(https://www.mehmetakinci.com.tr) Web sayfalarında Eskişehir yazılarını okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder