İSTANBUL MİHRABAT TABİAT PARKI

Avrupa yakasından, Sultan Mehmet Köprüsü ile, İstanbul’un Anadolu yakasına geçtiğinizde sağ tarafınızda Fatih Korusu, sol tarafınızda ise Kanlıca’nın simgelerinden biri olan Mihrabat Korusu yer alır.

Günümüzdeki adıyla Mihrabat Tabiat Parkı’dır Mihrabat Korusu.

Mihrabat Korusu, İstanbul Boğazı'na bakan Kanlıca tepelerinde yer alan pitoresk bir doğal cennet olarak karşısına çıkar ziyaretçilerinin.

Bu büyüleyici, resmi yapılmaya değer, yani pitoreks yerle ilgili bazı bilgilerin detaylarını sizlerle paylaşmak istedim.

İlk karşılaştığımda oldukça ilginç gelen “Mihrabat” adı, güneş ve ayı temsil eden “Mihr” ile güzelleşmeyi ve muhteşemliği simgeleyen “Abat” sözcükleri birleştirerek oluşturulmuştu.

Mihrabat Korusu'nun bulunduğu arazi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, Mısırlı Abbas Halim Paşa'nın kızı Rukiye Hanım'a hediye edilmişti.

Yüzyıllar boyunca mehtaplı gecelere, müzikli toplantılara ve büyük kutlamalara ev sahipliği yapmış, padişahları, sanatçıları ve ileri gelenleri ağırlamıştı.

Yaklaşık 210.000 metrekare alana yayılan Mihrabat Korusu, Ortaköy sahili, Rumeli Hisarı ve İstinye Körfezi dahil olmak üzere Boğaz'ın nefes kesen manzaralarını sunuyor konuklarına.

Özellikle bahar aylarında; fıstık çamları, çınarlar, selviler, erguvanlar, defne ve siklamen kokularının havayı doldurduğu bahar aylarında keyifli bir atmosfer yaratıyor Mihrabat Korusu'nun dar yollarında gezinenlere. Hala elini tuttuğunuz sevgiliniz yanınızda ise.

Özdemir Asaf’ın şiirini anımsatmadan geçemeyeceğim.

Şu anda İstanbul’da olmak isterdim.

Mihrabat Korusunun dar yollarında seninle

Yan yana, yana yana yürümek…

Bir de martıların kanatlarından seyretmek İstanbul’u.

Aralarında Yahya Kemal Beyatlı'nın da bulunduğu yazar ve şairler bu doğal vahadan ilham almışlardı.

Mihrabat Korusu'nda restoran, kafe, etkinlik alanları, yürüyüş yolları ve amfi tiyatro bulunmaktadır.
Çocuklu aileler için muhteşem bir yerdir. Çocuklar parkın keyfini çıkarabilir.

İlkbahar, yaz, sonbahar ya da kış aylarında ziyaret ettiğiniz Mihrabat Korusu, Asya ile Avrupa'nın buluştuğu bir rüya bahçesi duygusu veriyor konuklarına. Ayrıca, oldukça büyük bir otoparkı da bulunmaktadır tesislerin.

Ulaşmak için; Avrupa yakasındaysanız arabanızla köprü güzergahını kullanmak uygun olur. Diğer taraftan, Kanlıca'dan kalkan şehir içi feribotları kullanarak da deniz yoluyla Mihrabat Korusu'na ulaşabilirsiniz

Ziyaret etmeyi planlıyorsanız, 180 çeşitten oluşan nefis kahvaltı büfesini kaçırmayın!

Mihrabat Korusu, doğanın güzelliği ile tarihin iç içe olduğu, adına yaraşır güzellikteki bu koru ve eklentilerini mutlaka ziyaret etmelisiniz.



31 Mart 2017 Cuma, Mihrabat Korusu...

Dünyada Cennetin izdüşümü olarak tanımlanan Hıdiv Kasrı’nı gezmiş, Kanlıca ’ya inerek Kanlıca İskelesi’nde meşhur pudra şekerli Kanlıca Yoğurdunu yemiştim. Böylelikle dinlenmiş, enerji toplamıştım. Mihrabat Korusu-Tabiat Parkı'nı görmemek olmazdı.

Kanlıca İskelesi’nden hareketle, çam kokularının izini sürüp Fıstıklı Yokuşunu tırmanmaya başlıyorum. yokuşun bitiminde beni iki köprüyü de kucaklayan muhteşem manzarası ve tüm ihtişamıyla Boğaziçi’nin büyüleyici görüntüsü karşılıyor.


Eğimi oldukça fazla olan Fıstıklı Yokuşunda 20 dakikalık zorlu bir yürüyüşten sonra Mihrabat Korusu’na ulaşıyorum.

Mihrabat Tabiat Parkının Osmanlı İmparatorluğu döneminde de önemli bir piknik alanı olduğuna dair bilgiler edinmiştim gelmeden önce.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahlarından I. Mahmut tarafından kurulan ve dönem padişahlarının da sıklıkla gittiği yerlerden olan, o zaman ki adıyla Mihrabat Korusu, günümüzde de İstanbul’un en gözde mesire yerlerinden biriydi.

Koru adını Mihrabat Kasrı’ndan ve hediye ediliş biçiminden almış. Kelimenin etimolojik kökeninde ‘’Mihr’’ Güneş ve Ay’ı temsil ederken ‘’Abat’’ ise Güzelleştirme, daha mükemmel hale getirmeyi temsil eder.

Bu durumda ‘’Mihrabat’’ Güneş ve Ay’ın güzelleştirilmiş ve mükemmel hale getirilmiş halidir. Diye yorumlanabilir. Koruyu gezerseniz kelime anlamının yerli yerine oturduğunu göreceksiniz.

Nitekim başta Yahya Kemal Beyatlı olmak üzere, çeşitli yazar ve şairlere ilham kaynağı olduğu söylenir Mihrabat Korusu’nun.

Koru, Abdülhamit’in Berlin Büyükelçisi Sadullah Paşa’nın eşi Necibe Hanım tarafından Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın kızı Rukiye Hanım’a yüz görümlülüğü olarak verilmiş. Koruya adını veren Kasra gelince, bir yeniçeri isyanında yanıp kül olmuş.

Yüzyıllar boyu, mehtaplı gecelerde, sazlı sözlü boğaz eğlencelerine ihtişam ile ev sahipliği yapmış, padişahları, sultanları ağırlamış.

Muhteşem manzarası ile nice sanatçılara ilham veren Mihrabat Korusu, şimdilerde İstanbul’da Kır Düğünleri için benzersiz mekânlardan biri olarak ün yapmış.

Karşınızda Ortaköy sahili, Rumeli Hisarı, İstinye Koyu gibi uçsuz bucaksız muhteşem bir manzara ile baş başa kalıyorsunuz…

İşte bu eşsiz manzara ile Mihrabat Korusu Kır Düğünlerinin en çok aranan mekânlarından biri olmuş. Yeni sezon için hazırlık yapılan sosyal tesis görevlilerinden bilgi alıyorum.

210.000 m2 alan üzerine kurulu Mihrabat Korusu; Restoran, kafe, özel davet ve organizasyon alanları, sosyal ve kültürel faaliyet alanları, yürüyüş yolları ve amfi tiyatro gibi mekânları ile hizmet vermektedir. Çocuk parkı ve geniş kullanımlı otopark alanları ile konuklarının tüm ihtiyaçlarınız düşünülmüştür.

Geçmiş ile geleceğin harmanlandığı; Asya ve Avrupa’nın eşsiz boğaz manzarası ile buluştuğu, dört mevsimi bir düş gibi yaşayacağınız bir mekândır Mihrabat Korusu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder