ÇENGELKÖY ÜSKÜDAR İSTANBUL

 

Üsküdar’ın tarihi semtleri arasında yer alan Çengelköy, asırlık çınarları, yalıları, renkli kafeleri, sahili ve iskelesiyle ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Çengelköy denilince, ilk aklımıza gelen sebzelerin Bademi olarak bilinen Çengelköy Salatası olsa da, İstanbul'un en lüks ve en pahalı semtleri arasında yer alır.

Vaniköy ile Beylerbeyi arasında yer alan Çengelköy 1960’lı yıllara kadar çoğunlukla Rumların yaşam sürdürdüğü bir Boğaziçi köyü idi. Çengelköy'ün Bizans'taki adı, İmparator Jüstinyen'in karısı Sophia'ya ithafen, Sophianea'ydı. 11. yüzyılda Singelköy, Osmanlı döneminde, semtte gemi çapaları imal edildiği için semte bu adın verildiğine inanılıyor.

Çengelköy, 17. yüzyılda Üsküdar’dan sonra gelen İstanbul kıyılarının en büyük kasabasıdır. 18. yüzyıl başlarında Çengelköy, Osmanlı İmparatorluğu için önemli bir hale gelir.


Boğaziçi'nin ilk iskelerinden biri olan Çengelköy İskelesi ahşap olarak inşa edilmiştir. Boğaziçi hatları vapurlarından birinden indiğinizde, tarihi çınar ağaçlarının boy gösterdiği Çengelköy Sokakları sizi karşılar. Harika fotoğraflar çektikten sonra Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi'nde soluklanabilirsiniz.

Yüzlerce yıllık çınar ağacının altında, denize sıfır konumda yer alan Çınaraltı Çay Bahçesi, gerek hafta içi gerek hafta sonu İstanbulluların en uğrak yerlerinden biridir. Harika bir Boğaziçi manzarası vardır.

Çay bahçesine girmeden Çengelköy Börekçi'sinden satın aldığınız börek ya da evinizden getirdiğiniz kahvaltılıklarınızı, ısmarladığınız çaylarla muhteşem Boğaziçi manzarası eşliğinde yersiniz. Unutmadan hatırlatma yarar var. Yemek ve yiyecek getirmenin serbest olduğu çay bahçesine içecek getirilmesine izin verilmiyor.

Çay bahçesinde soluklandıktan sonra, isterseniz Sadullah Paşa Yalısı ve çevresini gezerek tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz.


Sahildeki bahçe içerisine inşa edilmiş olan Sadullah Paşa Yalısı 18. Yüzyıldan günümüze dek ulaşabilmiş tarihi eserlerden birisidir.

Boğazın eşsiz ahşap yalılarından olan Sadullah Paşa Yalısı birkaç kez onarımdan geçse de ilk halini büyük ölçüde korumuş ve günümüze ulaşmıştır.

Sadullah Paşa yalısı hem iç hem dış mimarisi ile dikkat çekmekte olup gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Çengelköy inanç turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir.


Bekir Efendi Çeşmesi, Kaymak Mustafa Paşa Camii, Şeyh Nevruz Camii, Hamdullah Paşa Camii, Rum Ortodoks Aya Yorgi Kilisesi ve Aya Pandeleimon Ayazması ziyaret edilecek yerler arasındadır.

Çengelköy’de görülmesi gereken diğer bir tarihi yapı ise sahilden yürüyerek ulaşılabilen Kuleli Askeri Lisesi.

1990’larda yayınlanan Süper Baba dizisine de ev sahipliği yapmış bir semt olan Çengelköy havası, yürüyüş alanları ve manzarasıyla sizleri tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Semt sakinleri sahili, tarihi çınarı, iskelesi ve televizyon dizileriyle, Çengelköy’ü ‘Boğaziçi’nin saklı cenneti’ olarak tanımlıyor. Gerçekten de Rumeli yakasında bulunan Hisarüstü’ndeki Duatepe Parkından bakıldığında rüya gibi bir görüntü karşınıza çıkar.

Balık tutma tutkunları için de Çengelköy sahilleri oldukça popüler. Özellikle hafta sonu ve güneşli havalarda sahiller dolup taşıyor.

Yine de, İstanbul’da Çengelköy denilince ilk akla gelen salatalıktır. Çengelköy bademi olarak bilinir ve oldukça pahalı satılmaktadır.

Çengelköy bademi olarak bilinen salatalıkları, adından da anlaşıldığı gibi ince, küçük ve oldukça lezzetlidir. Organik ve gerçek salata tadında olup, kütürdeterek yenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder