ANTİK HALİKARNASSOS BODRUM

Antik çağdaki adı 'Halikarnassos olan Bodrum, Muğla'nın 13 İlçesi'nden biri olup muhteşem plajları, canlı gece hayatı ve zengin tarihiyle güzel bir sahil kasabasıdır.

Muğla ilinin batı köşesinde yer alan Bodrum topraklarının büyük bölümü, kendi adını taşıyan yarımada içinde bulunmaktadır. Kuzey, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrelenmiştir. Doğusundaki Milas hariç herhangi bir idari sınırı yoktur.

Antik çağda Karya Bölgesinin en önemli liman kentlerinden biri olan Bodrum, tarihin babası olarak tanınan Herodot ve tarihin ilk kadın amirali I. Artemis gibi pek çok önemli kişi yaşamıştır.

Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli uygarlıklara ait arkeolojik buluntular yöre ve çevresinin yedi bin yıllık bir geçmişi olduğuna işaret etmektedir.

Bodrum Kalesi 1402 yılından itibaren Aziz John Şövalyeleri tarafından Aziz Petrus Kalesi-Petronium olarak inşa edilmiştir. Şehrin de Aziz Petrus'a adanması 'Petrium' adını almasını sağlamıştır. Zamanla, önce ''Petrum'', ''Potrum'' ve ''Bodrum'' olarak söylenir olmuştur.

Tarihçi Heredot'un kaynaklarına göre Bodrum'da yaşam M.Ö. 1.000 yılında Dorlar tarafından şu an kalenin bulunduğu bölgeye kurulan şehirle başlamıştır. Şehir daha sonra Lidyalıların ve Perslerin egemenliğine girmiş olsa da en parlak dönemlerinden birini Karya satraplığının egemenliği altındayken yaşamıştır.

M.Ö. 334 yılında Büyük İskender'in gerçekleştirdiği fetihler sırasında yıkılıp yakılan Bodrum, uzun bir süre boyunca toparlanamamış, İskender'in ölümünden sonra bir süre generaller tarafından yönetilmiştir.

M.Ö. 133’te Romalıların himayesi altında olan Bodrum, M.S. 324'te Roma’nın ikiye bölünmesinden sonra Aphrodisias Metropolitliği’ ne bağlı bir piskoposluk olarak varlığını sürdürmüştür.

11. yüzyılda Türklerin eline geçen Bodrum, 13. yüzyılda Menteşe Beyliği'nin bir parçası olmuştur. Bodrum, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 11 Mayıs 1919'da İtalyanlarca işgal edilen Bodrum, Kurtuluş Savaşı’yla birlikte Türkler tarafından geri alınmıştır.


Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Mausoleum  karısı ve kız kardeşi Artemis tarafından Halikarnas'ta inşa edilmiştir. K Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemis tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış. Kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar, kendisinden sonra gelen aynı stildeki tüm yapılara mozole denmesine neden olmuştur.

Depremler ve istilaların etkisiyle zamanla yıkılan mozolenin mermerden taşları Bodrum Kalesi'nin yapımında kullanılmıştır. Bodrum Kalesi bugün dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Doğu Akdeniz'de ayakta kalan en sağlam kaledir.

Kaynaklar:

    1. Bodrum: Bodrum Tarihi - Bodrum Belediyesi

    2. AKINCI 944 - Bodrum Yarımadası ve Bodrum (mehmetakinci.com.tr)

    3. AKINCI 944 - Halikarnas Balıkçısı ve Bodrum (mehmetakinci.com.tr)

    4. HALİKARNASSOS | Kültür Portalı (kulturportali.gov.tr)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder