BOZBURUNDA SAKLI CENNET SELİMİYE

Selimiye, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı Bozburun Yarımadası'ndaki mahallelerden biri olup, eski bir balıkçı köyü olarak bilinir.

Antik adı Losta olan Selimiye, Marmaris ilçe merkezine 35 km uzaklıkta olup, adını Osmanlı padişahı I. Selim’den almaktadır.

Bozburun Yarımadası'nın parlayan yıldızı Selimiye, doğası ve sakinliğiyle ünlenmiş bir tatil yöresidir. Dinginliği ve Masmavi denizi ile yemyeşil tabiatı için de görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir.

Doğaya, denize ve huzura doyabileceğiniz, tüm senenin yorgunluğunuzu atabileceğiniz Selimiye’de zaman yavaşlar. Çağlar boyunca korunaklı limanları sayesinde denizcilerin bir sığınağı ve çeşitli medeniyetlerin yuvası olmuştur.

Özellikle tekne turlarının uğradığı sahilinde, dağ ve denizden oluşan harika bir manzaraya karşı yürüyüş yapabilirsiniz.

Antik bir köy ruhunu hissedebileceğiniz bu şirin bir köyde restoranlar, kafeler, butik oteller ve mağazalar her türlü ihtiyacınızı karşılayacaktır. Tarihi dokusu ve kendine has yerleri ile ziyaretçilerini zamanda yüzlerce yıl geriye götürecektir.

Ege ve Doğu Akdeniz arasında gerçekleşen yoğun ticaret ilişkisinin kontrolünü üstlenen Selimiye Kalesi deniz ticaretinin güvenliği için inşa edilmiştir.

Selimiye Koyu’nun güneybatısında yer alan kalede antik dönemde denizcilere yol gösterdiği düşünülen deniz feneri kalıntısı, manastır, küçük bir tiyatro ve gözetleme kulesi kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılmıştır. 


21 Eylül 2022 Çarşamba, Turunç…

Dün, Bozburun Yarımadası'nın Turizm açısından önemli gördüğümüz Selimiye Beldesine gittik.

Eşimin kullandığı arabada, ben navigasyonda gördüğüm keskin ve eğimi oldukça büyük U dönüşler için uyarılarda bulunurken, bazen yaklaşık 500 metre yükselen virajlarla bazen de 600 metre inen virajlarla heyecanlandık, hop oturup hop kaldık. Selimiye Koyu görününce rahatladık.

Yaptığımız 27 kilometrelik oldukça maceralı bir yolculuktan sonra, Marmaris Bozburun yolunun sağındaki bir levhada ''Selimiye Köyüne Hoşgeldiniz'' yazıyordu.

Hisarönü Körfezi’nin içinde bir balıkçı köyü olan Selimiye'nin Antik çağdaki adı ''Hydas'' olup, bu küçük köy badem ağaçları ve çam balı ile de meşhurmuş.

Sağında ve solunda, badem ve çam ağaçlarının yanı sıra, adeta ağaçların arasına gizlenmiş yazlık villalar ve küçük otellerinde bulunduğu, kilit parke taşı ile döşenmiş köy yoluna girdik.

Merkezde park yeri bulamayız diye, Selimhan Oteli geçince aracımızı, diğer araçların geçişini engellemeyecek şekilde park ettik.

Bir yeri tanımanın en iyi yolu yürüyerek gezmektir diye düşünmüşümdür hep. Merkeze doğru yürümeye başladık, yaklaşık 100 metre sonra Selimiye Koyu sahiline ulaştık. İleride solda köy camisi görünüyordu.

Bir süre sonra geldiğimiz çatalın sol tarafı köyün içine, sağ tarafı da sahile gidiyordu. Sahil yolunu seçtik.

Selimiye Koyu'nun kendine has berrak ve turkuaz suyuna hayran kaldık. Sahilde dikkatimiz çeken, beş yıldızlı oteller yerine, butik oteller ve apart otellerin çokluğuydu.

Beton istilasına uğramamış nadir yerlerden biri. Köye karayolunun 1992 yılında gelmesinin yanı sıra eğimleri oldukça fazla keskin virajların da olması bunda etkili olmuş.

1900’lü yılların başından itibaren Rum ailelerin deniz kenarında, Türklerin ise daha yukarılarda yaşadığı köye Marmaris’ten ulaşım, ancak Datça üzerinden deniz yoluyla mümkünmüş.

Çevresini, sanki kucaklarmış gibi saran dağlar yüzünden, Selimiye önündeki denizin daha çok göle benzer hali var.

Bu kadar korunaklı ve kapalı bir deniz elbette ki her daim durgun, dalgasız ve sakin...

Selimiye’nin coğrafyası, kendine özgü yapısıyla Güney Ege’nin yeni favorisi...

Köyün yerlileri kendilerine yetecek kadar balıkçılık, hayvancılık ve bahçe tarımı yaparak tam bir Akdeniz hayatı yaşıyorlar.

Selimiye’de günün her saati siesta, her sene emeklilik mevsimi.

Kışın bin kişinin yaşadığı köyün nüfusu yaz aylarında dört katına çıkıyormuş.

Selimiye’nin coğrafyası ve kendine özgü yapısıyla Güney Ege’nin yeni favorisi...

Kaynaklar:

1. AKINCI 944 - Muğla Bozburun Yarımadası (mehmetakinci.com.tr)

2.Selimiye, Marmaris - Vikipedi (wikipedia.org)

3Sizi Özledik... (marmaris.bel.tr)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder