MARMARİS VE SAKLI CENNET TURUNÇ

 

    Turunç; Muğla İlinin Marmaris ilçesine bağlı, yaklaşık 21 km güneyinde, Bozburun Yarımadası'nda bir mahalledir. Batısında Palamut Tepesi, Güneybatısında Eren Tepesi, kuzey ve doğusunda Yumru ve Mersinli Tepelerinin oluşturduğu bir havuz içine konuşlanmış bir doğa harikasıdır.

    Eski adıyla Loryma Yarımadası’nda yer alan antik kentlere bakarak, Antik Çağ uygarlıklarından Karyalıların ilk yerleşim yeri olduğu ve geçmişinin oldukça eskiye dayandığı söylenebilir.

    Turunç Koyu ve çevresine Palamut Tepesinden bakıldığında, büyüleyen manzarasıyla Turunç, gezginlere ve diğer konuklarına Marmaris'teki Saklı Cennet havasını yaşatıyor.

    Eski bir balıkçı kasabası olan Turunç, küçük bir merkeze sahip olmasına rağmen, Marmaris’in İçmeler’ den sonraki en popüler tatil yerlerinden biri.

    Dağ ve Deniz birlikteliğinin yanı sıra Akvaryum gibi denizi, uzun süren yaz sezonu ve yaz aylarında bile düşük nem oranına sahip, bunaltmayan havasıyla Turunç ideal tatil yörelerinden biri.

    Mavi yolculuğa çıkan teknelerin mutlaka uğradıkları yerlerden biri olan Turunç Koyu denizin ve güneşin keyfinin doyasıya yaşanacağı bir yer.

    Çevredeki koylarda kalanların bile görmeden dönmedikleri Turunç’un eşsiz ve mavi bayraklı bir denizi bulunuyor.

    Günlük tekne turları ile Akvaryum Koyu, Çamuraltı Koyu, Kumlubük Koyu, Baklabük Koyu’nu gezebilir, Turkuaz rengindeki suyun yansımalarının yarattığı fosforlu görünümden adını alan Fosforlu Mağara tekne turlarının yüzme keyfi için mola verdikleri duraklardan birinde olabilirsiniz.

    Denizinin oldukça berrak ve turkuaz bir görünüme sahip olması Turunç Koyu'nu dalış tutkunları için  aranan yerlerden biri haline getirmiştir.

    Deniz keyfine mola vermek ve farklı bir şey yapmak içinse, zeytinlikler ve çam ağaçlarıyla kaplı ormanlarda yürüyüş yapabilirsiniz.

    Oldukça güzel bir bitki örtüsüne sahip olan bölge jeep safari turlarının da sıklıkla yapıldığı bir yer olmuştur.


    17 Eylül 2022 Cumartesi, Turunç…

Uluslararası Mülk Değişim Sistemi RCI’nın Marmaris Turunç’ta bize tahsis ettiği Loryma Resort’a 17 Eylül 2022 cumartesi günü geldik.

1979 yılında, 10 günlüğüne geldiğimiz, Marmaris henüz keşfedilmemiş bakir bir balıkçı köyü görünümündeydi. Sahilde balıkçı tekneleri ve kulübelerinden başka yapılaşma yoktu.

Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini taşıyan, yılın 200 günü denize girilebilen Turunç beldesinin yalnızca deniz ulaşımına mahkum olmasının nedenlerini Bozburun Yarımadası’nı tanıdıktan sonra anlayacaktım.

Konaklamakta olduğumuz Turunç, her ne kadar karayolu ulaşımına kavuştuysa da, İçmeler’ den sonra, karayolundan Turunç’a ulaşmak her babayiğidin harcı olmasa gerek diye düşündüm konaklama yerimize gelirken.

Coğrafi özellikleri itibarıyla Bozburun Yarımadası küçük ve kapalı sayılabilecek alanlardan oluşmuştu. 900 metreyi bulabilen, kısmen oldukça dik dağlar arasına sıkışmış çukur vadiler ve dar boğazlar, bu yörenin karakteristik yüzey biçimleriydi.

Yarımadanın güneydoğu kıyıları, çoğunlukla, kayalık ve dik yamaçlardan oluşmakla birlikte % 60- 70’i ormanlıktı. Az sayıdaki koy, gemilerin yanaşmasına uygundu.

Daha fazla sayıda koyun bulunduğu kuzeybatı kıyısındaysa, kayalık kıyılarla düz kumsalların konumları, gemilerin yanaşmasına daha uygun bir konumdaydı.

Yarımadanın bu yönünde kalan derin koylar, fırtınalı havalara karşı güvenli liman hizmeti de sunmaktadır. Çok sayıdaki yerleşim yerinin bu tarafta bulunması da bu durumla açıklamaktaydı.

Çoğu yerleşim yerinde antik kent ve kaleler görülebilmektedir.

Türkiye’nin en uzun antik yürüyüş rotası olan Karya Yolu’nun 148 kilometresi Bozburun Yarımadasında yer alıyor.

Antik kale, tiyatro, tapınak, mezar ve yerleşim kalıntıları arasından tepeler boyunca ilerleyen patikalarda zaman zaman Simi adası ve Datça yarımadası yürüyüş rotasındakileri selamlarken, büyüleyici deniz manzaraları da eşlik etmektedir

Zamanla mavi tur teknelerinin ve yatların da popüler uğrak noktası olan Turunç geçimini turizmden sağlayan bir yerleşke durumuna girdi.

Sahil boyunca demirlermiş pek çok yerli ve yabancı tekne görmek mümkün. Bölgedeki restoranlar yaz boyunca kalabalık. Sanki Kartal Yuvasından bakıyormuşuz duygusu yarattı konaklama yerimiz Loryma Oteli, daha doğrusu tatil köyü.




Otel yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, Turunç Koyu ve Turunç Halk Plajı mavi bayraklı plaj statüsünde.

Yani deniz ve plajlar temiz ve berrak.

Turunç Halk Plajı’nın uzunluğu yaklaşık 300 metre ve genişliği ise yaklaşık 10 metre.

Yatlar için yat limanı ve gerekli sahil kolaylıkları da mevcut.

Loryma Resort Hotel, Güney Ege’nin en güzel koylarından biri olan Turunç’un yamacında kurulmuş. Akdeniz’e özgü büyüleyici deniz ve dağ panoramasına hakim konumda. Doğa harikası Bozburun Yarımadası’nın tepeleri ve ormanlarıyla çevrelenmiş.

Yamacın doğal bitki örtüsü içine gizlenmiş, çok sayıda çam ve zeytin ağaçlarıyla gölgelenen doğal bir bahçe içinde konuşlandırılmıştı Loryma.

Turunç’ta Ege ve Akdeniz mutfağının en seçkin yemeklerini yiyebilirsiniz. Popüler yöresel yemeklerin yanında balık çeşitleri, yörenin mezeleri, zeytinyağlılar, otlar ve salatalar, çam balı, turunç reçeli ve yüksek kesimlerde yetişen kekik ve adaçayı başta gelmektedir.


Turunç sahilinde ve çarşısında çok sayıda güzel restoran bulunmakta. Özellikle deniz kenarındaki restoranlar akşam yemekleri için ideal. Turunç merkezde ve sahilde çeşitli balık restoranlarında taze balık çeşitlerini, deniz ürünlerini ve popüler zeytinyağlı mezeleri tadabilirsiniz.

Bunların yanı sıra fast food, kebap, pide, lahmacun ve gözleme sunan popüler restoranlar da bulunmaktadır. Ayrıca Çarşı içinde ev yemeği yapan restoranlara da uğramanızı tavsiye ederiz.

Turunç Beldesi, mavi yolculuğa çıkan teknelerin vazgeçilmez uğraklarından birisidir. Akşam olunca koyda demirlemiş teknelerden, sahildeki lokantalardan şarkılar yükselir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder