BODRUM KADIKALESİ
Bodrum yarımadasında, Gümüşlük ile Turgutreis arasında bulunan Kadıkalesi, bölgenin genel özelliği olan narenciye bahçeleriyle çevrilidir. Binlerce yeşil kabuklu mandalina ağacı, bölgenin harika kokmasını sağlar.
Kadıkalesi'ne Turgutreis'ten güzel bir yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz, Kadıkalesi, doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ve eşsiz gün batımı manzarasıyla sakin bir tatil beldesidir.
Narenciye bahçeleri, temiz plajı ve küçük çarşısıyla ziyaretçilere huzurlu bir ortam sunar. Bölgedeki tarihi yapılar ve güzel doğal manzaralar, bölgeye özgü bir atmosfer yaratır.
Turgutreis ve Gümüşlük arasında bir kıyı şeridi olan Kadıkalesi' nin denizi de oldukça temiz ve berrak. Kadıkalesi' nde sahilinde akşamları gün batımı izlenebilir ve yürüyüşler yapılabilir. Burada denize girmenin ayrı bir güzelliği olan Kadıkalesi, dalış için de oldukça ideal bir derinliğe sahiptir.
Kadıkalesi, 400 yıllık tarihi geçmişe sahip Rum Ortodoks Kilisesi ve 190 yıllık Kadı Kalesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu tarihi yapıları ziyaret ederek bölgenin geçmişine tanıklık edebilir ve etkileyici mimari detayları keşfedebilirsiniz.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, 5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinen Bodrum’un en değerli beldelerinden biridir Kadıkalesi.
Bodrum merkeze yaklaşık 25 km uzaklıkta olan Kadıkalesi, Gümüşlük Limanına 4 km, Turgutreis Limanı da bir o kadar uzaklıktadır.
Kıyı şeridinde bir yerleşke olması nedeniyle, Osmanlı döneminde, donanmanın ikmal merkezi olarak da kullanılmıştır.
Osmanlı döneminde, bölgedeki kadıların, Peksimet Köyü Yalısı adı verilen binada toplantılar yaptıkları söylentiler arasındadır. Zamanla Kadıkalesi adını almış ve bölgeye de adını vermiştir.
Tarihi kale ve Rum kilisesi, görülmesi gereken yapılardandır.
4 Haziran 2023 Pazar, Kadıkalesi...
Dün, 10 saatlik yolculuktan sonra ulaştığımız Bodrum Kadıkalesi bölgesinde, bir yamaca kurulmuş ve denize hakim konumdaki Armonia tatil köyünde ikinci günümüz.
Uluslararası Mülk Değişim Sistemleri RCI ile Bodrum Club Armoni tatil köyünde bir hafta konaklamak için gelmiş bulunuyoruz. Kuruluşun 140.000 m² arazi üzerine inşa edilmiş üç sosyal tesis ile tamamı deniz manzaralı 227 apart daireden oluştuğunu öğrendik tanıtım broşürlerinden.
İki açık yüzme havuzu, özel plaj ve iskelesi, anfi tiyatrosu, a’la carte, balık, fast food restoranları, cafe bar, kondisyon salonu ve spor alanlarıyla dört dörtlük bir tatil köyü.
1993 yılından bu yana, mayıs ayından başlayarak kasım ayına kadar, üye ve misafirlerine hizmet veriyor.
Eğimi oldukça büyük bir yamaç üzerine kurulmuş olup karşımızda, Yunanistan'a ait 12 Adalar grubunun bulunduğu, deniz manzaralı bir tatil köyü.
İyi bir yüzücü karşımızdaki Yunan adalarından birine yarım saatte ulaşabilir. Toplamda 20 küçük 14 büyükçe ada var grupta. 12 ada ifadesi 12’li ihtiyar heyeti şeklindeki yönetim biçiminden geliyor.
Yönetim merkezi de, içlerinde en büyük olan, Rodos Adası'dır.
Peki de 12 ada, nasıl oldu da elimizden gitti?
Sorusunu kafamda evirip çevirirken eşim ''Akıncı, hadi denize gidiyoruz'' deyince, ben de deniz havlumu ve güneş koruyucu kremlerimi alarak peşine takıldım.
Yakın bir tarihte çevre düzenlemesi yapılmış Kadıkalesi bakımlı ve temiz bir belde olup, Helenistik Dönem’den kalan tarihi kalıntılarıyla, geçmişten izler taşıyan Kadıkal
esi’nde geçmişin havasını solumak mümkün.
Kadıkalesi, Bodrum'daki diğer tatil beldelerinin aksine, oldukça sakin bir yer. Doğayla iç içe, orman ve denizin birleştiği bir yerde konumlandığından, adeta huzur ve sükunetin adresi niteliğinde.
Öyle ki, bölgede narenciye bahçeleri ve mandalina bahçelerinden bölgeye dağılan mandalina kokuları, Kadıkalesi’nin doğal ve tertemiz havasını sarmış durumda.
Bodrum denilince akla ilk gelen elbette deniz, kum ve Güneş. Bu üçlünün en güzel adreslerinden biri de elbette Kadıkalesi.
Turgutreis ve Gümüşlük arasında bir kıyı şeridi olan Kadıkalesi’nin denizi de oldukça temiz ve berrak.
Özellikle, denize hakim konaklama yerimizden gün batımı ve denize düşen kırmızı, turuncu ve sarı renkleriyle bir şölen sunuyor bize.
Kaynaklar:
1.AKINCI 944 - Bodrum Kadıkalesi ile dağ ve deniz (mehmetakinci.com.tr)
Yorumlar
Yorum Gönder