Sisam-Samos Yunanistan

Ege Denizi'ndeki Samos; doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir Yunan adasıdır. Yunanistan’ın Türkiye’ye en yakın Adası’dır. Kuşadası Dilek Yarımadası’nda bulunan Güzelçam Mahallesinden sadece 1600 metre uzaklıktadır

Samos, Fenike kökenli bir sözcük olup, yüksek dağlarla çevrili kıyı şeridi anlamında kullanıla gelmiştir. Osmanlı’nın susam ihtiyacını karşıladığı için de Sisam olarak anılmıştır.

Ünlü matematikçi Pisagor'un doğduğu yer olan Samos, antik dönemde İyonya'nın 12 kent devletinden biriydi. Mitolojiye göre Tanrıça Hera'nın doğum yeri olarak bilinir ve Hera Tapınağı burada yer alır. Adanın batısında, havalimanının ilerisinde, “Hera Tapınağı’nın kalıntıları bulunmaktadır. Bu tapınak, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

Epikuros ve Aristarhos gibi ünlü filozoflar da Samos'ta yaşamış ve adanın kültürel mirasına katkıda bulunmuşlardır. 

Hera Tapınağı, Evpalinos Tüneli, Pisagor Meydanı ve Karlovasi gibi yerler adanın tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek için idealdir.

Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yazlık merkez olan Samos, 1835 ile 1912 yılları arasında, özerk Sisam Eyaleti olarak varlığını sürdürmüştür. 

Samos, yemyeşil dağları ile denizi birleştiren olağanüstü güzellikte bir ada olarak tanımlanmaktadır. Eşsiz plajları, kristal berraklığındaki denizi, yemyeşil sıradağları, doğa yürüyüşü parkurları, dağcılık için tırmanma yerleri, mağaraları ve vadileriyle ilgi çekici bir adadır.

Sık çam ormanları içerisinden geçen 40’dan fazla yürüyüş parkuru ile adanın çok çeşitli bitki örtüsünü görmek olasıdır. Kerkis ve Ambelos dağları zengin bitki örtüsüne sahiptir ve 1400’ün üzerinde yöresel nadide bitki türlerini barındırırlar.

Günübirlik Sisam gezisinde Hera Tapınağı, Potami şelaleleri ve Venedik kalesi gibi tarihi yerler; Karlovasi. Platones, Manolates gibi dağ köylerinde seramik atölyeleri; Kokkari'nin sahil taverna ve plajları gibi noktalar gezip görülebilecek yerler arasındadır.

Ada ekonomisi turizm, şarapçılık ve zeytincilik üzerine şekillenmiş olup, üniversite kenti Karlovasi’de kültürel ve ekonomik geçmiş öne çıkarılıyor.

Samos'ta ne yenir?

Izgara ahtapot, kalamar ve taze balık çeşitleri, adanın sahil tavernalarında sıkça bulunur. Feta peyniri, domates, salatalık, kırmızı soğan ve zeytinle hazırlanan Yunan Salatası; Soğan ve kırmızı şarapla pişirilen et yemeği Stifado, Reçine Şarabı ve Ouzo yemeklere eşlik edebilir.

Samos'a nasıl ulaşılır?

Türkiye Kuşadası ve Yunanistan Pire'den feribot seferlerinin yanı sıra Atina ve Selanik'ten uçak seferleri ile ulaşmak mümkündür.


16 Eylül 2017 Cumartesi, Sisam...

Günübirlik Sisam (Samos) gezisi amacıyla gelmiştik İstanbul’dan İzmir’e. Aile dostumuz Hülya’nın konakladığımız evinde, saat 05,30 da kalkıp, kahvaltı yapmıştık ki arabasıyla kayınbirader Ahmet geldi. Böylece eşim, ben, Hülya ve Ahmet’le dörtlü bir grup oluşturduk.

Ahmet’in yönetimindeki arabasıyla, İzmir’den yaklaşık 45 dakikada ulaştığımız Seferihisar Sığacık beldesi Teos Marina’dan, gümrük işlemleri ve çıkış vizesinden sonra, 08,00 de kalkan feribotla Samos Adası’na hareket ettik.

Yaklaşık 2 saat sonra, Feribotla adaya yaklaşırken tüm yüzeyinin yeşil bir halı ile kaplı izlenimini ediniyorsunuz. Yüzlerce yıllık zeytinlikler, ulu çınarlar, devasa çamlar, göğe yükselen kalem servilerle bir cenneti andırıyor Samos Adası.


Samos kelimesi Fenike kökenli olup yüksek dağlarla çevrili, kıyı şeridi anlamındadır. Osmanlı’nın susam ihtiyacını karşıladığı için adanın ismi Sisam olarak anılmış. Ada harika koyları ve plajları ile doğal güzellikte şaşırtıcı bir yer olarak biliniyor.

Adanın birçok yeri 1500 metreye ulaşan dağlar ve yükselip alçalan tepelerden oluşmakta olduğunu öğrenmiştim internetten. 

Limana girmeden önce adanın panoramik fotoğraflarını çekmeye çalışıyorum. Nihayet kuzeyindeki Karlovasi limanından adaya giriş yaptık Sisam'a.

İnternetten yaptığım araştırmalara göre, eşsiz plajları, kristal berraklığındaki denizi, yemyeşil dağ sıraları, doğa yürüyüşü parkurları, dağcılık için tırmanma yerleri, mağaraları ve vadileri de bulunmaktadır. 

Sık çam ormanları içerisinden geçen 40’dan fazla yürüyüş parkuru ile adanın çok çeşitli bitki örtüsünü görme imkânı sunmaktadır.

Kerkis ve Ambelos (Karvounis) dağları zengin bitki örtüsüne sahiptir ve 1400’ün üzerinde yöresel nadide bitki türlerini barındırırlar. Dağ “Ambelos” adını, antik çağdan bu yana bölgede çok sayıda yetiştirilen üzümlerden almıştır.

Ambelos dağının adı eskiden “Karvounis” olarak bilinirdi. Kerkis ’den daha geniş bir alana yayılan Ambelos dağı, Samos adasının orta ve doğu kesimlerini kaplar. “Bu dağ, tüm adayı dağlık bir adaya dönüştürmektedir.” diye yazmaktadır Strabon.

Pitoresk (resimsi) ve taş döşeli patika yollarda, ormanların, derelerin, üzüm bağlarının ve dağ yamaçlarına kurulu otantik köylerin arasında yapılan büyüleyici geziler insan ve doğanın uyumlu birlikteliğini gözler önüne serer.

Muhteşem ve vahşi güzelliğiyle bakire yerler doğayı ve dağcılığı sevenler için idealdir. Samos Adası 1835 yılında II. Mahmut döneminde, Osmanlı İmparatorluğunda otonom bir prenslik haline getirilen Sisam eyaletidir. 1835 ile 1912 yılları arasında, özerk Sisam Eyaleti olarak varlığını sürdürmüştür. 

Samos Adası İyonya’da kurulmuş 12 kent devletinden biridir. Mitolojiye göre tanrıça Hera bu adada doğmuş olup, tapınağı ise Hereoda’dır. Adanın batısında, “Hera Tapınağı’nın, yani Heraion’un kalıntıları bulunmaktadır. Zamanında dünyanın en büyük tapınağı olması planlanan bu yer, hiçbir zaman tamamlanamamış.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Paris Sen Nehri

Küresel Portekiz İmparatorluğu

Deniz ve Kültür Başkenti Muğla